Ortodonti tedavisi aşamaları temelde 5 adımdan meydana gelir. Her hasta bir diğerinden farklı olsada, ortodonti tedavisi aşamaları adım adım ilerleyen sistemden meydana gelir.
Bunlar;
- Muayene,
- Hazırlık,
- Teşhis ve planlama,
- Aktif Tedavi,
- Pasif Tedavi (Pekiştirme)
olarak sıralanır.
Ortodonti İlk Muayene
İlk muayene sırasında tüm dişlerin pozisyonu uzman hekim tarafından incelenerek mevcut durumun tespiti yapılır. Dişlerde tedavi uygulanması gerekiyorsa hastaya yapılması gereken işlemler hakkında bilgi verilir. Hasta onayı alındıktan sonra bir sonraki aşamaya geçiş yapılır.
Hazırlık
Ortodonti tedavisi yapılmadan önce ağız içindeki diğer sorunların düzeltilmesi gerekir. Çürük dişler ve kırık dişler varsa ilk olarak bu dişlerin sağlam hale getirilmesi gerekiyor. Bunun sebebi ortodonti tedavisinin uzun süreli bir işlem olmasıdır. Genel olarak 1.5 – 2 yıl arasında tedavi süreci devam eder. Bu süreç boyunca diş sağlığı ekstra önem kazanır.
Daha sonraki süreçte ise devreye diş eti hastalıkları girer. Dişler fırçalandığında kanama oluyorsa, herhangi bir diş eti problemi varsa tedavilerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Daha sonra tekrar röntgen filmi çekilerek herhangi bir sorunun kalıp kalmadığı tespit edilir.
Teşhis ve Planlama
Planlama ve teşhis aşamasında ilk olarak tekrar muayene gerçekleştirilir. Ardından dişlerin ve ağız içinin 3 boyutlu olarak fotoğrafı çekilir. Görüntüler incelenerek uzman hekim hastaya uygulanacak yöntem ve alternatif yöntem varsa bunun ile alakalı bilgilendirme yapar.
Aktif Tedavi
Hastalar ortodonti tedavisinde en çok diş teli takımında hissedecekleri acıdan korkar. Ancak diş teli takılırken herhangi acı veya ağrı olmayacaktır. Diş telleri takılmadan önce dişlere geçici olarak braketler yapıştırılır. Ardından hastanın seçmiş olduğu diş telleri braketlere yapıştırılır.
Diş teli takıldıktan sonra hekim tarafından hastaya bilgilendirme yapılacaktır. Tel takımından sonra diş sağlığınıza ekstra dikkat etmelisiniz. Özellikle cola gibi asitli içeceklerden uzak durmanız istenecektir.
Pasif Tedavi (Pekiştirme)
Braketler ve diş telleri çıkarıldıktan sonra pekiştirme tedavisi uygulanmaya başlar. Bu tedavide amaç dişlerin yeni konumlarını korumaktır. Sabit ve hareketli 2 olmak üzere 2 yöntem bulunur. Dişlerin tam olarak yerleşmesi için en az 3 ay boyunca tam zamanları olarak tutucuları takmanız gerekecektir.
Başakşehir ortodonti tedavisi kliniğimizde uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Tedavi ortodonti tedavisi aşamaları uygulanarak gerçekleştirilir.
Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş teli tedavisi 1,5 ile 2 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Dişlere iyi bakıldığı takdirde ve dişlerdeki yamukluk fazla değilse 1,5 yılda aktif tedavi süreci tamamlanır.
Diş Teli Ön Dişleri Ne Kadar Sürede Düzeltir?
Takılan diş tellerinin etkisi 3 aydan sonra görülmeye başlar. Ön dişlerde bu süreç biraz daha uzayabilir. 1 yıl sonunda büyük ölçüde düzelme meydana gelir.