Periodontoloji
Periodontoloji Tedavisi Nedir?
Periodontoloji işlemi, dişlerin ve dişlerin çevresinde yer alana dokuların incelenmesi, söz konusu dokularda ortaya çıkan hastalıkları teşhis edilmesi, tedavisini planlanması ve tedavi sonrasında dokuların sağlığının korunması sürecini içine alan diş hekimliği dalıdır. Bu alan genel olarak dişlerin çevre dokularıyla incelenen bilim dalıdır. Dişlerin çevresinde yer alan dokularda ortaya çıkan iltihap hastalıkları periodontal hastalıklar olarak isimlendirilir.
Genellikle diş eti hastalıkları ile bu alan ilgileniyor.
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Kişide diş etinin sağlıklı olduğu portakal kabuğu formunda hafif pürüzlü ve diş sınırında düzgün bir hat şeklinde pembe renkli görünmesi ile anlaşılır. Sağlıklı diş etine sahip olan kişilerde yemek yerken ve diş eti fırçalarken kanama olmaz.
Diş eti hastalıkları belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Diş eti kanamaları
- Diş eti bölgesinden şişme ve kızarıklık oluşumu
- Diş etlerinin çekilmesi ve sonrasında ortaya çıkan kök yüzeylerde hassasiyet oluşumu
- Diş eti çevresinde ya da dişlerin arasında diş taşları sebebiyle siyah alanlar oluşması
- Diş eti ve diş arasında iltihap oluşması
- Dişlerde sallanma, uzama ve yer değiştirme gibi durumların yaşanması
- Ağız içinde kötü koku ve kötü tat oluşumu gibi durumlar diş etlerinde bazı problemler oluştuğunu gösterebilir.
Diş Eti Hastalıkları Nedenleri Nelerdir?
Diş eti hastalıkları genel vücut sistemini etkileyen birçok durum ve bazı alışkanlıklar sebebiyle ortaya çıkabilir;
- Sigara kullanımı
- Yanlış ve sert fırçalama
- Stresli yaşama bağlı olarak dişlerde oluşan gıcırdatma ve diş sıkma rahatsızlığı
- Ergenlik, hamilelik ya da menopoz gibi özel dönemlerde vücuttaki birçok değişim gibi diş eti dokusu da olumsuz etkilenebilir.
- Diyabet, lösemi, AIDS gibi sistemik, bağışıklık sistemini ve vücudun savunma mekanizmalarını etkileyen hastalıklar diş etlerinin de iltihaplara açık hale gelmesine yol açar.
- Doğum kontrol hapı, tansiyon ve kalp ilaçları, bağışıklık sistemini etkileyen bazı ilaçlar, antidepresanlar, astımda tedavisindeki bazı ilaçlar ve epilepsi tedavisindeki ilaçlar diş eti hastalıklarını beraberinde getirebilir.
- Yetersiz ve kötü beslenme bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği için diş eti iltihaplarının şiddetini arttırabilir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Başakşehir üzerinde yer alan kliniğimizde diş eti çekilmesi tedavisi erken dönemlerde cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. İlk olarak periodontal tedavilerde diş ve kök yüzey temizliği, ağız hijyeni eğitimi gibi uygulamalar gerçekleştirilir. Ancak ilerleyen vakalarda cerrahi periodontal tedavi gerekir. Bu durumda dişlerin çevresindeki diş taşlarının temizliği yapılır, periodontal ceplerden kurtulma sağlanır, kök yüzeyinin düzgün olması sağlanır ve hastanın kolay temizlenebilir bir diş eti formuna kavuşması sağlanır.
Diş eti bölümü duruma göre farklı tedavi seçeneklerine de başvurabilir. Cerrahi olmayan tedavilerde diş yüzeyi temizliği, küretaj işlemi ve oklüzal düzenlemeler yapılabilir. Cerrahi olmayan tedaviler yeterli olmadığında diş eti çekilmelerinde cerrahi işlemler, diş eti büyümelerine yönelik cerrahi işlem, diş eti hastalıkları sebepli doku kayıplarının tedavisi, kemik grefti, membran uygulamar, yumuşak doku gretleri ve diş eti estetiği gibi yöntemlere başvurulabilir.
Diş eti tedavisi kliniğimizde tamamen hastanın mevcut sorunu ve taleplerine göre kişiye özel olarak planlanır.
Başakşehir Periodontoloji Kliniği
Başakşehir periodotoloji kliniği olarak hizmet gerçekleştirmiş olduğumuz kliniğimizde hastalarımızın rahat bir tedavi süreci geçirmesi adına herşeyi düşündük. Teknolojinin en son imkanlarından yararlanarak Başakşehir bölgesinde yer alan kliniği tasarladık. İşlemler sırasında kendinizi ev veya otel ortamında hissedeceğinizden emin olabilirsiniz. Ağrısız, sısısız rahat bir tedavi için sayfamızda yer alan randevu formunu doldurarak randevu alabilirsiniz.